Hrvatske škole sudjelovale na međunarodnom natjecanju “Europske škole za živući planet” | WWF

Hrvatske škole sudjelovale na međunarodnom natjecanju “Europske škole za živući planet”

Posted on 26 October 2012
Europske škole za živući planet
Europske škole za živući planet
© WWF
 Beč/Zagreb, 25. listopad 2012 – Ovoga tjedna, četiri razreda iz četiri hrvatske škole sudjelovala su na završnom događaju međunarodnog školskog natjecanja u očuvanju okoliša “Europske škole za živući planet” koje već petu godinu provode WWF i  ERSTE fondacija.

 33 učenika i nastavnika iz Hrvatske te iz osam drugih europskih zemalja, okupili su se na jednotjednoj učeničko-nastavničkoj akademiji u blizini Beča. Kroz brojne radionice i aktivnosti na otvorenom dobili su osnovne informacije o prirodi i mnogim temama koje se tiču očuvanja okoliša. Do kraja školske godine, škole će na tom iskustvu osmisliti i implementirati i vlastite eko-projekte, dok pobjednike natjecanja očekuje tjedan dana u kampu prirode u Rumunjskoj. “Već petu godinu za redom ova inicijativa spaja učenike i nastavnike iz raznih zemalja, koji dijele ljubav prema prirodi”, kaže Barbara Tauscher, voditeljica WWF-ovog austrijskog programa za edukaciju o okolišu. “Veselimo se saznati kakve će velike ideje biti osmišljene i provedene ove školske godine”, još je istaknula Tauscher.

 
Na akademiji su sudjelovale ekipe sastavljene od učenika i nastavnika iz Hrvatske, Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Ukrajine. Na radionicama i brojnim aktivnostima na otvorenom, WWF-ovi pedagozi i brojni stručnjaci očuvanja okoliša, predstavili su sudionicima projekte “Dunav- Europska linija života” i “Ekološki otisak – globalni utjecaji potrošnje”. Voditeljica programa  naglasila je kako je glavni cilj ove inicijative pokazati učenicima da mogu biti aktivni, izraziti svoje  mišljenje u javnosti i motivirati druge da preuzmu inicijativu u zaštiti prirode i okoliša. Projektne ideje i realizacija istih u potpunosti ovisi o učenicima, dok nastavnici učenicima pomažu  samo u vidu nadzora i podrške.

 Projekt “Europske škole za živući planet” može se pratiti na interaktivnom blogu http://schools.foralivingplanet.eu, na kojem će učenici voditi svoje dnevnike, objavljivati fotografije i video zapise o svojim iskustvima prilikom provedbe projekata. 

 Inicijativa “Europske škole za živući planet” prvi put je održana u školskoj godini 2008/2009. Od tada, u inicijativi je sudjelovalo 118 razreda iz 11 europskih zemalja, te je na taj način 3000 učenika u dobi od 12 do 17 godina “podarilo život”  svojim individualnim eko projektima.

 Ove godine, iz Hrvatske su sudjelovale sljedeće škole:  Gimnazija Josipa Slavenskog  (Čakovec), OŠ Vidikovac (Vidikovac), OŠ Nedališće (Nedališće) I OŠ Prelog (Prelog).

 Za više informacija posjetite web blog http://schools.foralivingplanet.eu

 

Za više informacija:

 Lisa Simon, WWF Austria Press Officer: lisa.simon@wwf.at

   Maribel Königer ili Jovana Trifunović iz ERSTE Foundation: press@erstestiftung.org  

Europske škole za živući planet
Europske škole za živući planet
© WWF Enlarge