WWF i znanstvenici protiv povećanja kvota za izlov plavoperajne tune | WWF

WWF i znanstvenici protiv povećanja kvota za izlov plavoperajne tune

Posted on 13 November 2012
The 2007 quota for Mediterranean bluefin tuna is more than double that recommended by scientists to avoid the high risk of collapse.
© WWF / Ezequiel NAVÍO
Agadir, Maroko - WWF poziva donosioce odluka i ribarsku industriju da slijede savjet znanstvenog odbora Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) kako bi osigurali istu kvotu izlova tune u istočnom Atlantiku i Mediteranu kao u 2011., koja neće prelaziti 12.900 tona godišnje.

Na 18. posebnom sastanku u Maroku, ugovorne stranke ICCAT-a, uključujući Japan, SAD, Kanadu, Kinu i Europsku uniju, ponovno će određivati mjere upravljanja za različite vrste tuna.

„ICCAT mora zadržati ambicije za oporavak vrlo krhkih populacija plavoperajne tune. Veliki uspjesi stvaraju se godinama, a možemo ih izgubiti u trenu“, rekao je dr. Sergi Tudela, voditelj programa ribarstva WWF-ovog Mediteranskog programa.

S prepoznavanjem pozitivnih koraka koji su napravljeni zahvaljujući mjerama za poboljšanje upravljanja atlantskom tunom, ugovorne stranke i ribarska industrija moraju se obvezati na nadogradnju tog rada i slijediti znanstvene savjete.

Trenutni znakovi povećanja populacija su ohrabrujući i pokazuju da se dobro upravljanje isplati, čak i u područjima za koje se mislilo da su nepovratno izgubljena. Zahvaljujući dugom i iznimnom naporu svih dionika došli smo do ove točke oporavka. Uspjeh ove priče upravljanja u interesu je ribara atlantske tune, potpisnica ICCAT-a i svjetskih upravljačkih institucija, ako žele popraviti štetu koju su prouzrokovali prevelikim izlovom tijekom posljednjeg desetljeća.

„Znanstvenici ICCAT-a dali su do jasnog da se ribolovne kvote ove godine ne smiju povećati kako bi se omogućio potpuni oporavak atlantske plavoperajne tune u idućih deset godina. Postoji još uvijek previše brodova za premalo ribe da bi se ribarilo na održiv način. WWF poziva ugovorne strane ICCAT-a da se drže ovih preporuka“, dodaje dr. Tudela.

ICCAT je prvi put usvojio plan za smanjenje kapaciteta flota za izlov atlantske tune u 2008., koji je dodatno dorađen u 2010. Trenutni plan završava se u 2013., do kada bi se ribolovna prekapacitiranost u istočnom Atlantiku i Mediteranu trebala smanjiti na održivi nivo.

„Pozivamo ICCAT da proširi plan smanjenja kapaciteta u naredne tri godine koristeći ažurirane i točne procjene potencijalnog izlova, kako bi se u roku od naredne tri godine prekapacitiranost u potpunosti uklonila. Također ćemo se nadgledati ICCAT-ove mjere za borbu protiv ilegalnog, nereguliranog i neprijavljenog ribolova, koje su presudne za oporavak populacija“, poručuje dr. Tudela iz WWF-a.

– KRAJ –

Bilješke za urednika:

Na 18. sastanku ICCAT-A, WWF će biti prisutan da pažljivo prati rasprave i odluke koje se odnose na ribolovne kvote atlantske tune i druge mjere upravljanja koje će oblikovati budućnost jedne od najvećih riba svijeta.

Konkretno, WWF će se usredotočiti na mjere zaštite, plana smanjenja kapaciteta flota, ali i na mjere za borbu protiv ilegalnog, nereguliranog i neprijavljenog izlova.

WWF traži od ICCAT-a 2012:

• Produljenje trenutnih mjera upravljanja, uključujući ribarske kvote i ribolovne sezone, u razdoblju 2013-2015.
• Preispitati i pojačati trenutni plan smanjenja ribolovnih kapaciteta koji će umanjiti kapacitete do razine koje riblje populacije mogu podnjeti.
• Nastaviti borbu protiv ilegalnog, nereguliranog i neprijavljenog ribolova.
• Osigurati obvezu uzgajatelja tune za monitoring veličine i težine svih pojedinih riba i dostavljanje podataka ICCAT-u u svrhu procjene populacija.
• Razviti nove metode koje će dovesti do pouzadnijih procjena populacija do 2015.

Slike:
https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4329


ZA DODATNE INFORMACIJE:

Bojan Stojanović, Communications Officer WWF Mediteran, +385 95 598 14 58; bstojanovic@wwf.panda.org

Chantal Ménard, Communications Officer WWF Mediteran, +39 346 235 7481 cmenard@wwfmedpo.org
The 2007 quota for Mediterranean bluefin tuna is more than double that recommended by scientists to avoid the high risk of collapse.
© WWF / Ezequiel NAVÍO Enlarge
Opasnost od pretjeranog izlova plavoperajne tune
© WWF / Hélène Petit Enlarge