WWF i znanstvenici protiv povećanja kvota za izlov plavoperajne tune | WWF

WWF i znanstvenici protiv povećanja kvota za izlov plavoperajne tune

Posted on 13 November 2012   |  
The 2007 quota for Mediterranean bluefin tuna is more than double that recommended by scientists to avoid the high risk of collapse.
© WWF / Ezequiel NAVÍO
Agadir, Maroko - WWF poziva donosioce odluka i ribarsku industriju da slijede savjet znanstvenog odbora Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) kako bi osigurali istu kvotu izlova tune u istočnom Atlantiku i Mediteranu kao u 2011., koja neće prelaziti 12.900 tona godišnje.

Na 18. posebnom sastanku u Maroku, ugovorne stranke ICCAT-a, uključujući Japan, SAD, Kanadu, Kinu i Europsku uniju, ponovno će određivati mjere upravljanja za različite vrste tuna.

„ICCAT mora zadržati ambicije za oporavak vrlo krhkih populacija plavoperajne tune. Veliki uspjesi stvaraju se godinama, a možemo ih izgubiti u trenu“, rekao je dr. Sergi Tudela, voditelj programa ribarstva WWF-ovog Mediteranskog programa.

S prepoznavanjem pozitivnih koraka koji su napravljeni zahvaljujući mjerama za poboljšanje upravljanja atlantskom tunom, ugovorne stranke i ribarska industrija moraju se obvezati na nadogradnju tog rada i slijediti znanstvene savjete.

Trenutni znakovi povećanja populacija su ohrabrujući i pokazuju da se dobro upravljanje isplati, čak i u područjima za koje se mislilo da su nepovratno izgubljena. Zahvaljujući dugom i iznimnom naporu svih dionika došli smo do ove točke oporavka. Uspjeh ove priče upravljanja u interesu je ribara atlantske tune, potpisnica ICCAT-a i svjetskih upravljačkih institucija, ako žele popraviti štetu koju su prouzrokovali prevelikim izlovom tijekom posljednjeg desetljeća.

„Znanstvenici ICCAT-a dali su do jasnog da se ribolovne kvote ove godine ne smiju povećati kako bi se omogućio potpuni oporavak atlantske plavoperajne tune u idućih deset godina. Postoji još uvijek previše brodova za premalo ribe da bi se ribarilo na održiv način. WWF poziva ugovorne strane ICCAT-a da se drže ovih preporuka“, dodaje dr. Tudela.

ICCAT je prvi put usvojio plan za smanjenje kapaciteta flota za izlov atlantske tune u 2008., koji je dodatno dorađen u 2010. Trenutni plan završava se u 2013., do kada bi se ribolovna prekapacitiranost u istočnom Atlantiku i Mediteranu trebala smanjiti na održivi nivo.

„Pozivamo ICCAT da proširi plan smanjenja kapaciteta u naredne tri godine koristeći ažurirane i točne procjene potencijalnog izlova, kako bi se u roku od naredne tri godine prekapacitiranost u potpunosti uklonila. Također ćemo se nadgledati ICCAT-ove mjere za borbu protiv ilegalnog, nereguliranog i neprijavljenog ribolova, koje su presudne za oporavak populacija“, poručuje dr. Tudela iz WWF-a.

– KRAJ –

Bilješke za urednika:

Na 18. sastanku ICCAT-A, WWF će biti prisutan da pažljivo prati rasprave i odluke koje se odnose na ribolovne kvote atlantske tune i druge mjere upravljanja koje će oblikovati budućnost jedne od najvećih riba svijeta.

Konkretno, WWF će se usredotočiti na mjere zaštite, plana smanjenja kapaciteta flota, ali i na mjere za borbu protiv ilegalnog, nereguliranog i neprijavljenog izlova.

WWF traži od ICCAT-a 2012:

• Produljenje trenutnih mjera upravljanja, uključujući ribarske kvote i ribolovne sezone, u razdoblju 2013-2015.
• Preispitati i pojačati trenutni plan smanjenja ribolovnih kapaciteta koji će umanjiti kapacitete do razine koje riblje populacije mogu podnjeti.
• Nastaviti borbu protiv ilegalnog, nereguliranog i neprijavljenog ribolova.
• Osigurati obvezu uzgajatelja tune za monitoring veličine i težine svih pojedinih riba i dostavljanje podataka ICCAT-u u svrhu procjene populacija.
• Razviti nove metode koje će dovesti do pouzadnijih procjena populacija do 2015.

Slike:
https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4329


ZA DODATNE INFORMACIJE:

Bojan Stojanović, Communications Officer WWF Mediteran, +385 95 598 14 58; bstojanovic@wwf.panda.org

Chantal Ménard, Communications Officer WWF Mediteran, +39 346 235 7481 cmenard@wwfmedpo.org
The 2007 quota for Mediterranean bluefin tuna is more than double that recommended by scientists to avoid the high risk of collapse.
© WWF / Ezequiel NAVÍO Enlarge
Opasnost od pretjeranog izlova plavoperajne tune
© WWF / Hélène Petit Enlarge

Comments

blog comments powered by Disqus