Stručnjaci za zaštitu prirode iz cijele regije na konferenciji „Parkovi Dinarskog luka“ u Banja Luci | WWF

Stručnjaci za zaštitu prirode iz cijele regije na konferenciji „Parkovi Dinarskog luka“ u Banja Luci

Posted on 20 November 2012
Tiskovna konferencija DAP Banja Luka
© Goran Šafarek
BANJA LUKA – Predstavnici zaštićenih područja i institucija za zaštitu prirode iz regije Dinarskog luka, od Slovenije do Albanije, okupili su se u ponedjeljak u Banja Luci na međunarodnoj konferenciji koju je organizirala svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF u sklopu projekta „Parkovi Dinarskog luka“. Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić pozdravila je stotinjak uzvanika koji će tijekom pet dana konferencije učiti o dobrobiti zaštićenih područja, o zaštićenim područjima u kontekstu Evropske unije, održivom turizmu, te klimatskim promjenama.
„Sigurna sam da će realizacija ovog projekta učvrstiti povezanost regije, da će dovesti do kvalitetne razmjene ideja i iskustava koje će doprinijeti da nacionalni i parkovi prirode na području Dinarskog luka postanu mjesta koja će posjećivati brojni turisti iz cijelog svijeta. Želim se zahvaliti WWF-u, svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode, koji je koordinator ovog projekta, Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Mava fondaciji koji projekt financiraju. U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Vladi Republike Srpske imati će pouzdanog partnera koji će svojom kreativnošću i posvećenošću doprinijeti ne samo da se svi ciljevi ovog projekta realiziraju nego da se uspostavi čvrsta prekogranična suradnja i kreiraju brojni drugi zajednički projekti koji će doprinijeti boljem povezivanju, učvršćivanju postojećih veza i ekonomskom prosperitetu svih zemalja Dinarskog luka“, istaknula je ministrica Golić na konferenciji za novinare u Banja Luci uoči otvaranja konferencije.

WWF već šest godina uspješno surađuje s ministarstvima odgovornima za zaštitu prirode u cijeloj regiji Dinarskog luka i kao produkt te suradnje izašao je projekt Parkovi Dinarskog luka. To su prepoznali i Norvežani koji su podržali umrežavanje zaštićenih područja kao bitan element poboljšanja regionalne suradnje. „Prirodne vrijednosti ove regije moramo ekonomski valorizirati i od toga napraviti komparativnu prednost za regiju u usporedbi s ostatkom Europe“, komentirao je izvršni direktor WWF-ovog Mediteranskog projekta dr. Deni Porej.
Projekt „Parkovi Dinarskog luka“ započeo je u siječnju 2012. s glavnim ciljem stvaranja mreže 75 parkova u regiji. K tome ima i vrlo važnu zadaću naučiti zaposlenike parkova boljem upravljanju, te održivom turizmu. Još jedan od ciljeva projekta jest raditi na prepoznatljivosti Dinarskog luka, koji bi u svijetu trebao biti jednako važan kao Alpe ili Karpati. Dinarski luk mogao bi postati sinonim za održivi razvoj, a osmišljen je i slogan „Neotkriveni svijet“.

„Ova konferencija su prvi koraci prema ostvarivanju ugleda Dinarskog luka u Europi i svijetu. Da bismo to postigli osmislili smo brend Parkovi Dinaridi i započinjemo suradnju sa sektorom turizma u zemljama Dinarskog luka kako bismo zajedno predstavili prirodno blago koje krasi našu regiju“, riječi su voditelja projekta „Parkovi Dinarskog luka“ Leona Kebea iz WWF-ovog Mediteranskog programa.
Među glavnim govornicima na petodnevnoj konferenciji bit će Lučka Kajfež Bogataj, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2007. godine, koja će održati prezentaciju o klimatskim promjenama i utjecajima koje imaju na zaštićena područja, prirodu i okoliš. Nigel Dudley imati će prezentaciju o dobrobitima i vrijednostima zaštićenih područja u regiji, dok će gospođa Erica Stanciu podijeliti sa sudionicima svoje znanje o zaštićenim područjima u EU kontekstu. Wilf Fenten iz Europarc Consultinga održat će predavanje i trening o održivom turizmu.

Pretposljednjeg dana konferencije sudionici će posjetiti Nacionalni park Kozara, gdje će ih dočekati direktor parka Dragan Romčević. „Drago mi je da smo domaćini ove važne konferencije koja nam omogućava da se bolje upoznamo s kolegama koji rade na sličnim poslovima u svojim zaštićenim područjima. Razmijenit ćemo iskustva i jedni drugima predstaviti svoje parkove kako bi lakše i uspješnije funkcionirali u okviru jedne velike mreže parkova Dinarskog luka“, rekao je Romčević.
Projekt „Parkovi Dinarskog luka“ trajati će tri godine.
 
Tiskovna konferencija DAP Banja Luka
© Goran Šafarek Enlarge