WWF čestita članicama Međunarodne komisije za zaštitu atlantske tune (ICCAT) za poštivanje znanstvenog savjeta i neprihvaćanje neodrživih kvota za izlov atlantske tune | WWF

WWF čestita članicama Međunarodne komisije za zaštitu atlantske tune (ICCAT) za poštivanje znanstvenog savjeta i neprihvaćanje neodrživih kvota za izlov atlantske tune

Posted on 21 November 2012
Man carrying yellowfin tuna
© WWF/ Jurgen Freund
 Na zatvaranju 18. posebnog sastanka ICCAT-a, 48 ugovornih stranaka odlučilo je slijediti savjet znanstvenog odbora ICCAT-a i prihvatilo godišnje ribolovne kvote od 13.500 tona u 2013.
„Potičemo kreatore politika da nastave slušati savjet znanosti i u budućnosti. Tek tada će populacija tune u istočnom Atlantiku i Mediteranu imati priliku da se u potpunosti oporavi“, rekao je dr. Sergi Tudela, voditelj programa ribarstva u WWF-Mediteran.
WWF se već cijelo desetljeće bori za očuvanje ove vrste. Suradnja sa znanstvenicima, donositeljima odluka i ribarske industrije rezultirala je preusmjeravanjem politike ICCAT-a i njegovih članica. Priča o plavoperajnoj tuni pokazuje kako zajedničkim naporima za promjenu možemo spasiti čak i najugroženije vrste ribe od kolapsa populacija i njihovog nestanka.

Procjena populacija tune u istočnom Atlantiku i Mediteranu od strane znanstvenog odbora prije sastanka ICCAT-a po prvi put u posljednjem desetljeću otkrila je znakove povećanja populacija.
„Takvi rezultati očito su vodili zahtjeve po povećanju kvota“, dodao je Tudela.
Znanstvenici ipak upozoravaju da brzina i opseg otkrivenog oporavka nisu poznati. Oni preporučuju ukupni izlov u rasponu od 12.900 do 13.500 tona godišnje kako bi se osiguralo nastavak oporavaka populacija.
„Sastanak u 2012. bio je pravi test predanosti članica ICCAT-a za očuvanje tune. Zadovoljni smo da je savjet znanosti konačno poštivan u borbi protiv kratkoročnih beneficija postavljanjem neodrživih kvota ribolova.“
Nažalost ICCAT se nije dovoljno bavio pitanjima ilegalnog, nereguliranog i neprijavljenog ribolova.
„Frustrirani smo zbog očite nemogućnosti ICCAT-a da osigura ozbiljnu istragu prijavljenih kršenja međunarodnih pravila ribolova.“

ICCAT je ispitao slučajeve podnesene sa strane WWF-a, koji su uključivali dobro dokumentirane aktivnosti nepravilnog ribolova i uzgoja u Tunisu ove godine i veliku neprijavljenu trgovinu sa Japanom tijekom posljednjih deset godina, međutim, nikakve proaktivne odluke po tim pitanjima nisu donesene.
„WWF će nastaviti sa svojim naporima da razotkrije ekološki kriminal na području izlova ove ikonske ribe“, zaključuje Tudela.
Man carrying yellowfin tuna
© WWF/ Jurgen Freund Enlarge