Svjetska modna marka H&M u suradnji s WWF-om unaprijeđuje poslovanje brinući o vodnim resursima | WWF

Svjetska modna marka H&M u suradnji s WWF-om unaprijeđuje poslovanje brinući o vodnim resursima

Posted on 24 January 2013
Rijeka Yangtze, raj za kinesku biološku raznolikost
Rijeka Yangtze, raj za kinesku biološku raznolikost
© Michel GUNTHER / WWF
STOCKHOLM - Modna industrija H&M će sa svojom novom strategijom korištenja vode smanjiti utjecaj na vodu tijekom svoje proizvodnje i opskrbnog procesa, te će tako stvoriti pozitivnu promjenu na ključnim riječnim slivovima s najvećom proizvodnjom odjeće. Ova strategija nastala je u suradnji sa svjetskom nevladinom organizacijom za zaštitu prirode WWF, koja će u naredne tri godine H&M-u pomagati u provedbi spomenute strategije.

„Voda je ključni resurs za H&M i odgovorni smo osigurati da se voda odgovorno koristi kroz cijeli lanac vrijednosti. Odlučili smo ovo napraviti kako bi smanjili rizik u našem radu, doprinijeli zaštiti okoliša te osigurali dostupnost vode sadašnjim i budućim generacijama. Ponosni smo na partnerstvo s WWF-om i nadamo se da ćemo ovime nadahnuti i brojne druge tvrtke na ovakav vid suradnje”, rekao je Karl-Johan Persson, direktor H&M-a.
Tijekom 2012. godine, WWF i H&M proveli su sveobuhvatnu procjenu H&M-ovih napora i izazova vezanih uz korištenje vodenih resursa. To uključuje poljoprivrednu proizvodnju vlakana, kao i proces bojenja i pranja tkanina.

Razvoj i provedbu nove H&M-ove vodne strategije, WWF i H&M će zajedno započeti provoditi početkom 2013. godine. Prema WWF-u, nijedna tvrtka do sada nema tako sveobuhvatnu strategiju za korištenje vode.
„Ovo partnerstvo obilježava evoluciju u korporativnom pristupu vodi. H&M razumije da njegov dugoročni uspjeh ovisi i o odgovarajućoj opskrbi vodom. Također, razumije da njegova društvena dozvola za rad ovisi o tome koliko je H&M 'dobar susjed' te koliko dobro upravlja zajedničkim resursima. Nova strategija korištenja vode sastavni je dio H&M-ovog poslovnog plana", istaknuo je Jim Leape, generalni direktor WWF Internationala.

Kako bi se održivost od samog početka ugradila u poslovanje, H&M-ovi dizajneri i kupci dobit će dodatnu obuku o utjecaju proizvodnje sirovina na vodu, kao i na mokre procese za različite stilove odjeće. H&M će također poboljšati svoju unutarnju učinkovitost korištenja vode, smanjiti utjecaj na vodu od strane dobavljača te educirati osoblje i kupce o problemu vode.
WWF i H&M će raditi u suradnji s političarima, nevladinim organizacijama, institucijama i drugim tvrtkama kako bi podržali bolje upravljanje pojedinim slivovima u Kini i Bangladešu - ključnim proizvodnim čvorištima tvrtke. Osim toga, H&M će podržati WWF-ove projekte zaštite slatkovodnih sustava u slivu rijeke Yangtze u Kini.


Prema WWF-ovom „Izvješću o stanju planeta“ iz 2012. godine trenutačno 2,7 milijardi ljudi (oko 40 posto svjetske populacije) živi u slivovima koji se suočavaju s teškim nestašicama vode tijekom najmanje jednog mjeseca u godini. Trećina tvornica koje mokrim procesima izrađuju odjeću za H&M već se nalaze u područjima koja pate od nestašice vode, ili će patiti do 2025. godine. Ovo partnerstvo temelji se na 10 godina H&M-ovog rada na smanjenju negativnih utjecaja na vode u različitim dijelovima lanca proizvodnje.
Rijeka Yangtze, raj za kinesku biološku raznolikost
Rijeka Yangtze, raj za kinesku biološku raznolikost
© Michel GUNTHER / WWF Enlarge