Recite DA zemlji od koje živimo! | WWF

Recite DA zemlji od koje živimo!

Posted on 18 April 2017
Living Land banner
© Pixabay
Europska komisija trenutno priprema reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koja će odlučivati o budućnosti europske poljoprivrede i prehrane. U tu svrhu Komisija je pokrenula i veliko on-line javno savjetovanje u kojem mogu sudjelovati svi građani. Kako bi vam olakšali sudjelovanje, pozivamo vas da se pridružite sa sljedećim pripremljenim odgovorima i uz pomoć našeg alata, koji će vaše odgovore poslati izravno Europskoj komisiji.
 
Pitanja i WWF-ovi odgovori o budućnosti ZPP-a:
 
1. Koji su glavni problemi/prepreke koje sprečavaju trenutačnu zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) da uspješno ispuni svoje ciljeve? Koji su uzroci tih problema?
ZPP ne promovira održivu poljoprivredu, jer je uglavnom osmišljena u korist malog broja velikih intenzivnih farmi. Također ne podržava cjelovitu provedbu zakonodavstva EU na području zaštite okoliša i zakona o pitanjima hrane i uzgoja, kao što je dobrobit i zdravlje životinja.
 
2. Koji elementi sadašnje ZPP su najlošiji ili složeni te zašto?
Sadašnja politika (uglavnom subvencije I. stupa/Pillar I subsidies) predstavlja teret i ljudima i prirodi. Unatoč golemom proračunu, ZPP ne donosi konkretne društvene i ekološke prednosti u ključnim sektorima, npr. zapošljavanju, razvoju ruralnih zajednica, javnom zdravlju, hrani, klimi i očuvanju biološke raznolikosti.
 
3. Vidite li potrebu za dodavanje novih ciljeva novoj ZPP? Ako da, koje?
Modernizirana ZPP trebala bi olakšati prijelaz na održivi sustav proizvodnje hrane i uzgoja, očuvati okoliš i donijeti stvarne koristi svim ljudima, uključujući poljoprivrednike. Nova ZPP mora okončati sve štetne subvencije i ispuniti UN-ove ciljeve održivog razvoja, uključujući rješavanje klimatskih promjena.
 
4. Imate li konkretne ideje za pojednostavljenje ZPP i smanjenje administrativnog tereta za poljoprivrednike, korisnike (ili javne uprave)? Molimo navedite i objasnite razloge vaših prijedloga.
ZPP subvencije I. stupa trebaju biti zamijenjene poticajima vezanim na ciljane (i praćene) društvene i ekološke zahtjeve.
 
5. Imate li još ideja za modernizaciju ZPP?
Slažem se s vizijom Living Land (www.living-land.org). Nova poljoprivredna politika EU mora biti poštena, ekološki održiva, zdrava i globalno odgovorna. Proces odlučivanja trebao bi biti otvoren i transparentan te treba uključivati ​​sva relevantna nadležna tijela i sektore (osobito za okoliš, klimu, razvoj, zdravlje itd.).
 
Europski poljoprivredni sustav je loš, uništava našu klimu i okoliš te iznevjerava naše ruralne zajednice.
Podignite svoj glas ZA zemlju od koje živimo sad!
Living Land banner
© Pixabay Enlarge
Living Land splash page
© Pixabay Enlarge
Living Land
© Living Land Enlarge
Living Land
© © Pixabay Enlarge