Važna pobjeda za rijeku Vjosa u Albaniji | WWF

Važna pobjeda za rijeku Vjosa u Albaniji

Posted on 08 May 2017
Balkan Rivers tour na Vjosi
© Aljaž Oblak
Tirana - Velika pobjeda za zaštitu Europske posljednje velike divlje rijeke – rijeke Vjosa u Albaniji – došla je prošli tjedan od strane Upravnog suda u Tirani, koji je objavio svoju odluku protiv izgradnje hidroelektrane „Poçem“. Prema presudi Suda, osnova za građevinsku dozvolu t.j. Procjena utjecaja na okoliš kao i proces javnog savjetovanja, imali su velike nedostatke pa se za sada hidroelektrana ne smije graditi.
 
Vjosa je jedna od posljednjih velikih slobodno tekućih rijeka u Europi. Kada je albanska vlada potpisala ugovor s turskom tvrtkom za izgradnju brane, koalicija nevladinih udruga pod vodstvom EuroNatura zajedno s lokalnim stanovnicima podnijela je tužbu protiv ovog projekta.
 
Vladimir Meçi, odvjetnik: „Ovo je važan korak za zaštitu rijeke Vjose i velik dan za vladavinu prava u našoj zemlji. To znači da stanovnici i nevladine udruge mogu očekivati ​​da se njihova zabrinutost čuje i istinski ispituje na albanskim sudovima“.
 
Nevladine udruge i lokalni stanovnici za tužbu su se odlučili zbog  neadekvatne procjene utjecaja na okoliš, kao i nedostatka odgovarajućih javnih konzultacija s lokalnim stanovnicima. Za procjenu utjecaja na okoliš nije provedeno istraživanje na terenu, u studiji nije bilo podataka o pojavama vrsta ili projiciranim utjecajima na podzemne vode, a više od polovice teksta jednostavno je kopirano iz drugih studija i tako se čak ni ne odnosi na lokaciju u pitanju.
 
„Ova odluka pokazuje važnost borbe protiv spornih hidroenergetskih projekata na pravnoj razini – ne samo u Albaniji nego i u cijeloj regiji Balkana. Mnoge od 2.700 planiranih hidroelektrana na Balkanu, ako ne i većina, proturječi nacionalnom i europskom zakonodavstvu. Pripremit ćemo daljnje pravne korake protiv projekta koji smatramo nezakonitim“, rekao je Gabriel Schwaderer, izvršni direktor EuroNatura.
 
Vjosa je posljednja velika divlja rijeka u Europi izvan Rusije. Na svom putu od gotovo 270 kilometara od planina Pindus do Jadranskog mora, Vjosa neprekidno teče kroz nepristupačne kanjone i stvara dionice s ogromnim šljunkovitim obalama i otocima. Albanska vlada planirala je izgradnju hidroelektrane unutar ekološki najvrednijeg dijela Vjose.
 
„WWF Adria pozdravlja odluku suda kao korak u pravom smjeru i nada se da će albanski sudovi zadržati istu razinu odlučnosti prilikom procjene EIA studija u Albaniji da li su urađene ispravno i prema najvišim i najboljim međunarodnim standardima. WWF Adria je podržala kampanju za zaštitu rijeke Vjose kroz Balkan Rivers Tour jer nam je cilj očuvati zadnje divlje rijeke od Slovenije pa do Albanije. Zaštita rijeka, riječnih staništa i slatkovodnih ekosustava općenito je jedan od ključnih izazova u regiji i WWF Adria podržava poziv institucijama i donositeljima odluka u Albaniji da zaštite rijeku Vjosa“, rekao je Martin Šolar, direktor WWF Adria.
Balkan Rivers tour na Vjosi
© Aljaž Oblak Enlarge
Vjosa River, Albania
© Martin Šolar / WWF Enlarge
Balkan Rivers Tour on Vjosa river
© Martin Šolar Enlarge
The Vjosa River in Albania.
© Roland Dorozhani Enlarge