Proslava Prekograničnog rezervata „Europske Amazone“ | WWF

Proslava Prekograničnog rezervata „Europske Amazone“

Posted on 13 July 2017
Partners and country representatives around the finalized AoE mosaic
© Tomaž Majerič / WWF
Letenye, Mađarska  – Međunarodni događaj „Proslava Europske Amazone“, koji je jučer organiziran u okviru projekta coop MDD u Letenye, prekograničnom području između Hrvatske i Mađarske na Muri, okupio je više od 100 ljudi, nevladinih organizacija i vladinih institucija iz pet država u zajedničkoj proslavi naše zajedničke prirodne baštine: Mure, Drave i Dunava tvz. „Europske Amazone“, koja će u narednim godinama biti zaštićena kao prvi UNESCO-ov rezervat biosfere, kojim zajedno upravlja pet država.
 
Protežući se kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju, riječni krajolik donjeg toka Drave, Mure i Dunava tvori 700 kilometara dug zeleni pojas, koji spaja gotovo 1.000.000 hektara visoko vrijednih prirodnih i kulturnih krajolika. Od 1993. godine nevladine organizacije i javne vlasti rade na zaštiti ovog jedinstvenog riječnog krajolika. Taj je proces sada pri kraju jer je službeni proces nominacije UNESCO-u ili u tijeku ili već završen u svim državama. Ove godine Hrvatska i Mađarska proslavljaju već pet godina postojanja, a srpski dio – Bačko Podunavlje –odobren je i dodan na UNESCO-ovu listu rezervata biosfere prošli mjesec. Slovenska nominacija podnesena je UNESCO-u, dok je austrijska trenutno u pripremi.
 
„Upravljanje prekograničnim rezervatom biosfere Hrvatskoj predstavlja velik izazov, ali donosi i ekonomski potencijal usklađen sa socio-kulturnim i ekološki održivim razvojem. Tri osnovne zadaće koje se ovim proglašenjem ispunjavaju su očuvanje iznimnih prirodnih vrijednosti ovog područja (krajobrazne i biološke raznolikosti), poticanje održivog razvoja i znanstvenog rada, a sve u službi unaprjeđenja kvalitete života stanovnika ovog područja“, izjavila je Mila Preradović iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.
 
Kako bi proslavili ovu obljetnicu i obavijestili javnost o prednostima rezervata biosfere, u sklopu projekta coop MDD, kojeg sufinancira EU kroz Transnational Danube Programme  2014. - 2020., partneri su organizirali međunarodnu proslavu u Mađarskoj na kojoj su bili predstavnici ministarstava i partnera iz svih država. Organiziran je bogat kulturni program, bazar nevladinih organizacija, radionice za djecu te mogućnost kušanja lokalnih delicija.
 
„Projekt coop MDD daje nam prvi put priliku okupiti na jednome mjestu sve menadžere zaštićenih područja uključenih u budući 5-državni rezervat biosfere. Budući da priroda ne prepoznaje granice, zaštita i upravljanje prirodom moraju se odvijati na prekograničnoj razini. Tijekom projekta razvit ćemo zajednički program upravljanja koji će voditi naše zajedničke akcije dugi niz godina. Ovaj je projekt također izvrsna prilika za uključivanje mnogih dionika, od ministarstava i nevladinih organizacija, do regionalnih korisnika zemljišta i lokalnog stanovništva, u uspostavljanje budućeg rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Događaji kao što je ovaj danas predstavljaju izvrsnu priliku za povezivanje različitih zainteresiranih strana i probudit će strast za očuvanje ove iznimne prirodne baštine,“ rekla je Magdalena Wagner, voditeljica coop MDD projekta iz WWF Austrije.
 
Ujutro je organiziran poseban studijski posjet rijeci Muri za sve predstavnike institucija i partnere u projektu. Kako je najbolji način da doživite rijeku tako da je preveslate, projektni partneri organizirali su rafting turu, koju su vodili rendžeri Nacionalnog Parka Balaton Uplands.
 
Za foto priču s događaja posjetite našu galeriju. Za više informacija o projektu koji se sufinancira iz fondova Europske unije (ERDF, IPA) posjetite web stranicu projekta.
Partners and country representatives around the finalized AoE mosaic
© Tomaž Majerič / WWF Enlarge
Rafting with partners and guests on coop MDD event
© Tomaž Majerič / WWF Enlarge
Rafting on coop MDD event
© Tomaž Majerič / WWF Enlarge
coop MDD press conference
© Tomaž Majerič / WWF Enlarge
coop MDD international kick-off event
© Tomaž Majerič / WWF Enlarge