Divljina na Velebitu

Prvog siječnja 2012. godine WWF Mediteranski pogram u Hrvatskoj započeo je provedbu projekta Divljina na Velebitu. Projekt će trajati tri godine a financira ga Lutrija Nizozemske.  
Kao što i sam naziv kaže, projekt je usredotočen na područje Velebita, jedno od mjesta s najbogatijom biološkom raznolikošću u zemljama zapadnog Balkana. Više od 1800 biljnih vrsta i podvrsta pronađeno je na području Velebita, s oko 4,3% endemskih vrsta. Projektno područje sastoji se  od tri zaštićena područja - Park prirode Velebit (200.000 ha) s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit (11.100 ha) te Nacionalni park Paklenica (9.500 ha).Ukupna količina divljeg krajolika procjenjuje se na oko 100.000 hektara. 
 
Kako je Velebit jedno od posljednjih mjesta u Europi gdje čovjek može osjetiti divljinu, a zaštita divljine je u planu NP Sjeverni Velebit, naša je velika želja da im u tome pomognemo. Tako je osnovni cilj ovog projekta da suradnjom sa znanstvenim institucijama, lovačkim udruženjima te s lokalnim zemljoposjednicima razvijemo akcijski plan za povećanje broja životinja za ispašu (divlje i polu-divlje lokalne pasmine) kako bi se osigurao prirodni režim očuvanja pašnjaka, bez potrebe za ljudskom intervencijom. Potom ćemo razviti niz promotivnih materijala kojima ćemo popularizirati koncept 'divljine' kod posjetitelja parkova, turista ali i u javnosti. Kako bi se osigurala održivost rezultata i nakon što projekt završi, blisko ćemo surađivati s donosiocima zakona u Hrvatskoj i EU kako bismo integrirali koncept „divljine“ u zakone o zaštiti prirode, te u mehanizame financiranja. Nadalje, informirat ćemo i angažirati institucije i nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji o konceptu „divljine“, jer vjerujemo da se u ovom dijelu Europe krije veliki potencijal za ovakve projekte. 
© Staffan Widstrand/Wild Wonders of Europe © Staffan Widstrand/Wild Wonders of Europe © Staffan Widstrand/Wild Wonders of Europe © Staffan Widstrand/Wild Wonders of Europe © Staffan Widstrand/Wild Wonders of Europe