Parkovi Dinarskog luka rel=
Crno jezero, NP Durmitor, Crna Gora
© © Wild Wonders of Europe /Milan Radisics / WWF
WWF je početkom 2012. započeo projekt “Parkovi Dinarskog luka” kojim želi stvoriti savez parkova prirode i nacionalnih parkova na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova (UNSCR 1244/99), Makedonije, Slovenije i Srbije. Projekt u trajanju tri godine financiraju Ministarstvo vanjskih poslova Norveške i MAVA Foundation.
Regionalna platforma zaštićenih područja
Prvi i glavni cilj ovog projekta jest stvaranje platforme zaštićenih područja kroz povezanost svih parkova u regiji Dinarskog luka. Predviđene petodnevne konferencije parkova, koje će se održati potkraj svake projektne godine, pomoći će upraviteljima i višim službenicima pojedinih parkova da se upoznaju sa svojim kolegama u regiji, razmijene primjere dobre i loše prakse te da razviju zajedničke projektne ideje.

Prva konferencija održana je od 19. do 23.11. 2012. u Banja Luci. Tada je predstavnicima svih parkova regije predstavljen Projekt sa svojim glavnim ciljevima, da bi već na drugoj konferenciji, od 2. do 5.12.2013. u Budvi u Crnoj Gori bilo pokrenuto pitanje osnivanja samostalne asocijacije Parkovi Dinarskog luka. Obje konferencije brojale su više od 160 sudionika, a na drugoj je konferenciji usvojen i dokument "Velika pobjeda za Dinarski luk" (Big Win for Dinaric Arc). 

Prvo studijsko putovanje unutar projekta održano je u svibnju 2012. kada su sudionici putovanja, predstavnici zaštićenih područja iz osam zemalja regije, posjetili parkove Slovenije te otkrili njihove načine poslovanja. U 2013. su sudionici studijskog putovanja upoznati sa sustavom upravljanja parkovima Kosova* i Makedonije.

Projektni tim pruža tehničku podršku onim parkovima koji se odluče na zajednički projekt s nekim drugim parkom, a tajništvo projekta služiće kao poveznica svih parkova. Najznačajnije vrijednosti parkova i zaštićenih područja unutar istaknute su na promotivnim materijalima i web stranici www.discoverdinarides.com.

Izgradnja kapaciteta za mrežu parkova
Projektni tim Parkova Dinarskog luka održava niz radionica za zaposlenike parkova svih osam zemalja i to na sljedeće teme:
- Procjena dobrobiti zaštićenih područja
- EU integracije
- Održivi turizam
- Klimatske promjene.
Organizirat ćemo i niz radionica o ekološkoj mreži Natura 2000 i ulozi i načinu poslovanja zaštićenim područjima u EU.

Kako su zemlje Dinarskog luka svojom ljepotom, geografskim položajem i biološkom raznolikošću već i sada turistička atrakcija, Parkovi Dinarskog luka, očekivano je, bit će još jedan magnet za turoperatere. Djelatnike žaštićenih područja upoznajemo s European Charter for Sustainable Tourism EUROPARC federacije a sa 16 parkova regije prolazimo kroz proces dobivanja istoimenog certifikata. U 2013. organizirali smo studijsko putovanje u parkove Provanse koji su nositelji spomenutog certifikata: Luberon, Verdon i Camargue. Djelatnici naših parkova koji su nominirani za European Charter for Sustainable Tourism tako su se upoznali s prednostima tog certifikata. 

Brend Parkovi Dinaridi
Svojim prirodnim i kulturnim vrijednostima, Dinarski luk ne zaostaje za Karpatima, Alpama ili bilo kojim drugim poznatim svjetskim ekoregijama. Već kada stvaramo mrežu parkova Dinarskog luka, zašto ne stvoriti brend koji bi pritom našu regiju stavio uz bok najpoznatijim svjetskim turističkim odredištima?

Uz pomoć agencije Leo Burnett osmislili smo brend: logo s kojim se može poistovjetiti bilo koji park u regiji te slogan: NEOTKRIVENI SVIJET. Pratite nas na web stranici, FaceBooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama.

Velika promidžbena kampanja odrađena je u proljeće 2013., a njen nastavak slijedi u proljeće 2014. 
 Pratite programe s konferencija Parkovi Dinarskog luka na Discover Dinarides!  
Report konferencija 2013