Medvjed | WWF

Zaštitimo medvjeda!

Smeđi medvjed je jak, no svjedeno mu prijeti izumiranje...

© Tomas Hulik / WWF

Smeđeg medvjeda volimo zbog njegova karizmatičnog izgleda. Poštujemo ga i straši nas zbog svoje snage, veličine, brzine trčanja i pameti. Upoznajte ovu spektakularnu životinju i saznajte kako je trebamo zaštititi. 



U europskiim šumama se nalazi 17.000 smeđih medvjeda koji su zaštićeni EU Direktivom o staništima. Pogledajte medvjeda u njegovom domu i pomozite nam ih očuvati u našim šumama.
 

© Wild Wonders of Europe /Staffan Widstrand / WWF
Moje ime: Smeđi medvjed

Moj latinski naziv: Ursus arctos

Populacija: 17.000 u Europi (200.000 u svijetu)

Moja adresa: Uglavnom živim u planinskim šumama

Što volim jesti: Ja sam svejed. Moja prehrana ovisi o sezoni: travu jedem u proljeće; bobičasto voće i jabuke u ljeto; orahe i šljive u jesen a tijekom cijele godine volim korijenje, kukce i sisavce. Naravno, volim i med!

Moj način života: Mi mužjaci smo samotne životinje i družimo se samo tijekom sezone parenja. Ženke pak, kada postanu majke, izuzetno brinu o svojoj mladunčadi sve dok maleni ne mogu živjeti samostalno.

Životni vijek: Mogu živjeti i do 30 godina u divljini, a još duže u zatočeništvu. 

Što znamo o smeđim medvjedima? Zašto su važni? Što su im glavne prijetnje?
Saznajte više o kraljevima europskih šuma. 

SAZNAJTE VIŠE

GALERIJA FOTOGRAFIJA