Rijeka Krupa treba našu pomoć! | WWF

Rijeka Krupa treba našu pomoć!

Posted on 22 May 2017
Rijeka Krupa
Rijeka Krupa
© WWF Adria
Zagreb – Kako planovi za gradnju hidroelektrana ne prestaju i postaju svakidašnja prijetnja, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je povodom Dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj zajedno s brojnim nevladinim udrugama pokrenula peticiju za očuvanje rijeke Krupe. Samo kroz odluku o trajnoj zabrani gradnje hidroelektrana na rijeci Krupi, ovu iznimnu rijeku možemo sačuvati u sadašnjem prirodnom stanju. WWF i udruge peticijom pozivaju Zadarsku županiju i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da donesu takvu odluku kojom će kanjon rijeke Krupe dugoročno zaštiti od svih oblika korištenja u energetske svrhe.
 
Rijeka Krupa pritoka je rijeke Zrmanje i sastavni dio Parka prirode Velebit. Iako je dugačka samo sedam kilometara, ima čak 19 spektakularnih sedrenih slapova. Kroz povijest rijeka Krupa se koristila za pokretanje mlinova i navodnjavanje vrtova, a do danas je ta malena rječica uspjela ostati u vrlo dobrom prirodnom stanju, ostajući tako jedna od rijetkih rijeka u Hrvatskoj koje slobodno teku.
 
„Hidroelektrana u kanjonu rijeke Krupe trajno bi narušila i uništila prirodne i krajobrazne vrijednosti ove rijeke i tog dijela Parka prirode Velebit. Već više godina postoji namjera da se ta rijeka koristi u proizvodnji električne energije što bi dovelo do promjene protoka vode, betonizacije korita i obala rijeke, pregrađivanja toka, rušenja sedrenih barijera i sl. Svaki tip građevinske intervencije zasigurno bi imao nepopravljive posljedice na rijeku, njen živi svijet i prirodnost okoliša“, rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
 
WWF i nevladine udruge pozivaju građane da potpišu peticiju za očuvanje rijeke Krupe i kažu glasno NE umjetnim barijerama, branama, tunelima, kanalima i sličnim betonskim tvorevinama. Izgradnja takve infrastrukture imala bi nepopravljive negativne posljedice na rijeku te bi prouzrokovala trajni nestanak njene jedinstvene prirodne flore i faune. Zato ovom peticijom pozivaju odgovorne institucije da proglase kanjon rijeke Krupe izuzetim od svih hidroenergetskih planova. Građani peticiju mogu potpisati na http://bit.ly/2rJW60x.
 
Građani mogu potpisati peticiju do 18. lipnja 2017. godine. Ona je ujedno i dio kampanje „Naše rijeke, naše blago – Veslajmo za naše rijeke“ tijekom koje WWF s partnerskim organizacijama organizira veslanje na šest hrvatskih rijeka kako bi se upozorilo na prijetnju koju predstavlja izgradnja hidroelektrana. Veslat će se Savom, Dravom, Kupom, Zrmanjom, Koranom i Mrežnicom, dok će uz Krupu biti organizirana šetnja njenim kanjonom. Kampanja traje od 4. do 10. lipnja, a uključivat će i okrugle stolove, radionice i više koncerata. Za više informacija posjetite Facebook događaj na WWF Adria profilu.  
 
WWF-ovu peticiju podržavaju nevladine udruge: Kupa – udruga za sport, rekreaciju i turizam, Kanu klub Končar Zagreb, Kajak kanu klub Rastočki mlinari, Vodomar, Rafting klub Matis i Udruga Eko Pan iz Karlovca, te inicijativa građana “Volimo Mrežnicu” iz Duge Rese i “Ujedinjeni Slunj” iz Slunja.
Rijeka Krupa
Rijeka Krupa
© WWF Adria Enlarge
Ušće Krupe u Zrmanju
© Goran Šafarek / WWF Enlarge