Prekomjeran izlov ribe

 rel=
Vrše
© IVAN BURA, WWF
Hrvatska ima značajne zalihe ribe koje su ugrožene zbog prekomjernog izlova. U 2009 . godini ulovljeno je više od 55 tisuća tona morske ribe, od čega oko 85% otpada na ulov plave ribe. Kako je ribarstvo jedna od rijetkih grana u Hrvatskoj u kojoj se izvozi više negoli se uvozi, godišnje izvozimo oko 30.000 tona ribe, od čega najveći dio, uglavnom atlantske tune, odlazi u Japan, dok bijelu ribu izvozimo ponajviše u Italiju i zemlje u regiji. Izvozom naplatimo oko 160 milijuna dolara, dok na uvoz potrošimo oko 100 milijuna dolara, uglavnom na haringu namijenjenu hranjenju tuna u uzgajalištima, te  patagonijsku lignju.
Lovostaj je u Hrvatskoj u razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja, no pokušava se nametnuti i u razdoblju mrijesta, od ožujka do svibnja. To, kao ni mnoga druga pravila ICAAT-a, ne odgovara hrvatskim ribarima. Ipak, hrvatski ribari su bili obvezni poslušati Međunarodnu komisiju za zaštitu plavoperajne atlantske tune (ICAAT) koja im je u 2010. godini odredila da  smiju uloviti tek 393,5 tona tune, umjesto prijašnjih 1100 tona. Kako su ribari za izlov imali samo mjesec dana, vremenske neprilike „spasile“ su 20 tona tune koje su ostale u Jadranskom moru. 
WWF nastoji spriječiti istrebljenje plavoperjane atlantske tune, no hrvatski ribari drže da je Jadran pun te ribe koju ujedno smatraju i glavnim krivcem nedostatka sitne plave ribe, kojom se tuna hrani. Održivim upravljanjem mogla bi se, međutim,  spasiti ova ugrožena vrsta. 
 
Pročitajte WWF-ova rješenja za održivo ribarenje
 rel=
Ribari na jadranskom moru
© I. Bura, WWF